دوازدهمین کرسی علمی ترویجی دانشگاه یزد، به بررسی و نقد نظریه های شرق شناسی و ایران شناسی درباره تاریخ سیاسی اقتصادی ایران با تاکید بر تاریخ سیاسی اقتصادی شهر یزد اختصاص یافت.
به گزارش دبیرخانهی کرسیهای نظریهپردازی و نقد و مناظره دانشگاه یزد، دکتر ابوالفضل مرشدی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد در این نشست که روز شنبه ششم آبانماه امسال در تالار علوم اجتماعی این دانشگاه برگزار شد، با مرور برخی از مهمترین نظریه های شرق شناسی به بیان نظریه چند تن از نظریه پردازان ایرانی که کوشیده¬اند تبیینی از تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران ارائه نمایند، پرداخت. وی گفت: این نظریه¬ها به خاطر ماهیت کلان روایتی شان و نیز تحت تأثیر ایدة اروپامحوری، بسیاری از ویژگیها و جزئیات تاریخی را که برای فهم برخی دوره های تاریخ ایران یا تاریخ سیاسی و اقتصادی برخی مناطق ایران کلیدی اند، نادیده می گیرند و لذا دعاوی آنها قابل تعمیم به همه دوره¬های تاریخی و همه مناطق ایران نیست.
ارایهکنندهی این کرسی، بازخوانی تاریخ سیاسی و اقتصادی ایران با تاکید بر شهر یزد در پرتو نظریه های شرق شناسی و ایران شناسی و کوشش برای ارائه مدلی بومی برای تبیین تاریخ سیاسی و اقتصادی یزد را مهمترین جنبه نوآورانه این طرح برشمرد و در ادامه، با ذکر تاریخ سیاسی و اقتصادی یزد، به عنوان یکی از مناطق فلات مرکزی ایران، به تشریح برخی از ویژگیهای تاریخ سیاسی و اقتصادی این شهر که به گفته وی با کلان روایتهای مندرج در آثار شرقشناسان سازگار نیست پرداخت. وی خاطرنشان کرد: این ویژگیها می تواند به عنوان «استثنایی بر قاعده» مطرح شوند.
شایان ذکر است، در ادامه این نشست که با مدیریت دکتر علی یزدانی راد، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق، علوم سیاسی و تاریخ دانشگاه یزد برگزار شد. دکتر منوچهر علینژاد، عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی و دکتر محمّدرضا ملکثابت، عضو هیأت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه میبد به عنوان ناقدان نشست، بر ضرورت جامع نگری و بهره گیری بیشتر از مستندات تاریخی و فرهنگی شهر یزد و همچنین توجه به تأثیرگذاری آن در سطح کلان کشوری تأکید کردند. در پایان این نشست، ناقدان پس از استماع توضیحات تکمیلی دکتر مرشدی، به ارزیابی طرح مذکور پرداختند.
تنظیم گزارش: دکتر سعید دشتی زاد