سیزدهمین کرسی علمی ترویجی دانشگاه یزد، به بررسی ویژگیهای اندیشه تمدنی امام موسی صدر اختصاص یافت.
به گزارش دبیرخانهی کرسیهای نظریهپردازی و نقد و مناظره دانشگاه یزد، در این نشست که روز شنبه چهارم آذرماه امسال در سالن جلسات ساختمان عدل دانشگاه یزد برگزار شد، دکتر محمدرضا محمودی دانشجوی دکتری تاریخ تشیع از دانشگاه ادیان و مذاهب، طرحنامه خود را با موضوع ویژگیهای اندیشه تمدنی امام موسی صدر ارایه کرد. وی گفت: با وجود اینکه تاکنون پیرامون اندیشه های امام موسی صدر پژوهش های فراوانی صورت گرفته است اما به جنبه های رویکرد تمدنی و تمدن اندیشی ایشان کمتر پرداخته شده است. وی خاطرنشان کرد: در این کرسی در میان مقالات و سخنرانی های انبوه امام موسی صدر اندیشه تمدنی این متفکر بزرگ شیعی استخراج و تحلیل و تدوین شده است که در نوع خود نظیری ندارد.
ارایهکنندهی این کرسی، با رویکرد تمدنی به تجزیه و تحلیل اندیشه های امام موسی صدر پرداخت و تصریح کرد: امام موسی صدر در آثار خود با ارایه یک نظام فکری منسجمی، ویژگی های اندیشه تمدن ساز خود را بیان کرده است. وی افزود: با توجه به موفقیت چشمگیری که امام موسی صدر درحضور 20 ساله خود در لبنان داشت، اندیشه های وی می تواند به عنوان الگویی موفق در دوران کنونی مورد استفاده قرار بگیرد. وی در ادامه به تشریح برخی از محورهای اصلی در اندیشه تمدنی امام موسی صدر پرداخت و گفت: محورها و ویژگی های اصلی در اندیشه تمدنی این متفکر و مجاهد شیعه، عبارتند از الف-دین محوری به معنای حضور همه جانبه ی اسلام از منظر فقهی،اخلاقی و فکری در عرصه ی تمدن سازی ب-انسانیت و حفظ کرامت انسانی بعنوان معیار پیشرفت تمدنی ج-تکثرپذیری در عین وحدت گرایی به معنای پذیرش فرقه ها و مذاهب متنوع با حفظ اصول انسجام اجتماعی د-استکبار ستیزی به معنای نفی سلطه ی ظالمانه تمدن غرب و بصورت ویژه رژیم صهیونیستی بعنوان مولود و نماد تمدن غرب. وی خاطرنشان کرد: به باور امام موسی صدر، اسلام همانگونه که در گذشته تمدن سازی کرده است در آینده نیز می تواند تمدنی حقیقی و انسانی به وجود آورد.
شایان ذکر است، در ادامه این نشست که با مدیریت دکتر محمدرضا ملک ثابت، عضو هیأت علمی دانشگاه میبد برگزار شد، دکتر شریف لکزایی، عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم، حجت الاسلام والمسلمین سید احمد موسوی، عضو هیأت علمی دانشگاه یزد و حجتالاسلام و المسلمین روح الله قنبری، معاون دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه یزد به عنوان ناقدان نشست، بر ضرورت جامع نگری و توجه بیشتر به ابعاد انسانشناسی، ظلمستیزی و تنوعات دینی و فرهنگی در اندیشه های تمدنی امام موسی صدر و همچنین لزوم آسیبشناسی و معرفی موانع موجود در مسیر تمدنسازی اسلامی، تبیین رابطه دین و کرامت انسانی و لحاظ نمودن چارچوب تمدنی و ابزار و لوازم مورد نیاز برای پیریزی یک تمدن جهانی تأکید کردند. در پایان این نشست، ناقدان پس از استماع توضیحات تکمیلی ارایهکننده کرسی، به ارزیابی طرح مذکور پرداختند.
تنظیم گزارش: دکتر سعید دشتی زاد