دکتر محمدصالح اولیاء رییس دانشگاه یزد در آیین اختتامیه هفته پژوهش و فناوری که با حضور جمعی از مسئولین کشوری، استانی، دانشگاهی، اجرایی محققین و فعالان بخش خصوصی روز پنجشنبه 29 آذرماه برگزار شد، تحول در شرایط جامعه را در گرو ایجاد و تقویت اکوسیستم نوآوری دانست.
پیوستگی نهادی به مثابه ایجاد اکوسیستم نوآوریرییس دانشگاه یزد در این مراسم با اشاره به اهمیت و لزوم تعامل نهادی در سطوح مختلف رویکرد جزیرهای به توسعه را یکی از اصلی ترین موانع تحقق اکوسیستم نوآوری برشمرد.
دکتر اولیاء گفت: یکی از موانع عدم توسعه در استان رویکرد جزیرهای و یکجانبهگرایانه نهادها و سازمانهاست که این شکاف نهادی میبایست با تعامل سازنده بین سازمانهای متولی پر شود.
وی برگزاری مراسم هفته پژوهش را نمودی از تجلی این تعامل دانست و بخش دولتی، دانشگاه و بخش خصوصی را سه رکن مقوم اکوسیستم نوآوری استان نامید.
دکتر اولیاء در ادامه سخنان خود با تأکید بر مفهوم نوآوری و لزوم اهمیت آن برای جوامع گفت: اینکه چرا نوآوری دارای اهمیت خاصی است را میتوان با اشاره به ارتباط آن با تحول و دگرگونی جوامع توضیح داد.
وی بیان داشت: مبحث "نوآوری" و ایجاد "اکوسیستم نوآوری" صرفا برای محافل آکادمیک و دانشگاهی و علمی نیست بلکه هدف نهایی و غایت آن برای تحقق "توسعه پایدار" است.
تمرکز منابع حمایتی در صندوق پژوهش و فناوری استانرییس دانشگاه یزد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت و لزوم حمایت از طرحهای نوآورانه خواستار تمرکز منابع حمایتی در صندوق پژوهش و فناوری استان شد.
دکتر محمد صالح اولیاء رییس دانشگاه یزد همچنین با اشاره به اهمیت لزوم حمایت از زیر ساختهای مورد نیاز برای ایجاداکوسیستم نوآوری، توسعه پایدار استان یزد را در گرو حمایت از این زیرساختها عنوان کرد.
دکتر اولیاء حمایت و تقویت چهار زیر ساخت مهم ارتباطات و فناوری، حمل و نقل، حوزه گردشگری و پژوهش را گامهایی برای توسعه استان یزد دانست.
وی همچنین با اشاره به اهمیت نقش منطقه ویژه علم و فناوری در ایجاد اکوسیستم نوآوری، استان یزد را جزء اولین استانهایی دانست که توانست مجوز تاسیس این منطقه را به دست آورد.
دکتر اولیاء خواستار بر عهده گرفتن راهبری و اجرای پروژههای پیشران استان توسط منطقه ویژه علم و فناوری شد.
وی همچنین نقش شرکت شهرکهای صنعتی و نمایشگاه فنبازار را در فرآیند ایجاد اکوسیستم نوآوری مهم و حیاتی دانست.
اهمیت نقش تحقیق و توسعه در پیشرفت کشور
دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی معاون مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به اهمیت نقش تحقیق و توسعه در پیشرفت کشور افزود: هدف دانشگاه و مراکز پژوهشی فقط انجام پژوهش برای پژوهش نیست.
وی شعار هفته پژوهش را پژوهش هدفمند بیان کرد و اظهار داشت: پژوهش باید مولد باشد و به ایده تبدیل و آن ایده هم عملی شود.
دکتر دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه پژوهش و علم از مساله آغاز می شود، تصریح کرد: اگر پژوهش تجاری نشود پیشرفت و توسعه ای نخواهیم کرد.
وی ادامه داد: استان یزد در هندسه ملی جمهوری اسلامی ایران و به لحاظ تاریخی، اقتصادی و فرهنگی به عنوان یکی از مراکز مهم کشور است.
ارائه راهکارهای پژوهش محورانه در زمینه مساله آب
مهندس سید ابوالفضل موسوی بیوکی نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی نیزاظهار داشت: در حل حاضر یکی از پیچیدهترین مشکلات استان یزد مسئله آب است و به نظر میرسد یکی از اقداماتی که میتواند این مشکل را به شکل پایدارتری حل کند، ارائه راهکارهای پژوهش محورانه است.
وی با اشاره به اینکه در همین راستا انتظار می رود دانشگاه یزد و پارک علم و فناوری به بحث رفع مشکل آب استان ورود کنند خاطرنشان کرد: بهترین راهکار برای حل مشکل آب شرب یزد، پژوهش در مورد دانش بومی آب شیرینکنهاست و به طور قطع دانشگاه یزد و پارک علم و فناوری استان میتوانند در این زمینه راهکار ارائه دهند.
وی افزود: خلاقیت نخبگان استان یزد بالاست و به نظر میرسد اگر به شکل جدی روی این مسئله کار کنند، مطالعات و پژوهشهای آنها بتواند به نتایج خوبی برسد و گره بزرگی از مشکلات استان حل کند.
موسوی بیوکی تصریح کرد: با تکیه بر همین خلاقیت می توان در راستای توسعه در سطح کشور گام برداشت اما لازم است این ظرفیت تقویت شود تا بتوانیم دانش نهفته در پژوهشگران و نخبگان را متبلور کنیم.
پیوست پژوهشی لازمه تصمیمات شورای برنامه ریزی
علی زینی وند معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری یزد نیز در مراسم مذکور با اشاره به اینکه تصمیمات شورای برنامهریزی و کارگروهها حتما بایستی پیوست پژوهشی داشته باشند افزود: خوشبختانه پژوهش و گفتمان پژوهش محور در استان و کشور نهادینه شده است و کلیدواژه پژوهش محور و دانش بنیان هم ایجاد شد، امید است به کلمات لوکس و غیرقابل مصرف تبدیل نشوند بلکه به مرحله اجرا درآید.
وی افزود: بر اساس بررسیهای صورت گرفته پیش از این صنعت از نمایشگاه های فن بازار استقبال می کرد اما در حال حاضر استقبال صنایع کاهش یافته؛ شاید علت این است راهکارهای پژوهشی و عملیاتی نتوانسته صنعت را ترغیب و سرمایهها را افزایش دهد که در این راستا ضرورت دارد تا گره این مشکل جست و جو شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری یزد خاطر نشان کرد: یکی از گرههای کور اداری که نمیتواند بر پژوهش و روند مدیریت کشور تاثیر بگذارد، سیستم پیچیده، تنبل و غیر توسعهگرای اداری است ضرورت دارد، بدنه اجرایی کشور ترمیم شود که این نیازمند تصمیم سخت است که باید با جسارت این کار انجام شود.
در انتهای مراسم از پژوهشگران برتر استان یزد همچنین برترینهای جشنواره ملی ایدههای برتر تجلیل شد.
اسامی برگزیدگان بدین شرح است:
برگزیدگان آموزشگاهها و مراکز آموزش عالی:
سطح یک:
رضیه موهبت، دانشگاه آزاد اسلامی یزد
علی مصطفایی پور، دانشگاه یزد
دکتر اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی یزد
سطح دو:
دکتر یاسر رضاپور، دانشگاه اردکان
دکتر غلامحسین رنجبر، مرکز تحقیقات شوری استان یزد
دستگاههای اجرایی:
هادی زارع، دانشگاه علوم پزشکی
حامد معتمدی، اداره راه و شهرسازی
مهدی زارع خورمیزی ، اداره کل محیط زیست
پژوهشگر برتر معرفی شده از سوی بنیاد ملی نخبگان:
دکتر حسین عجمین
فناوران برگزیده:
امین امراللهی،شرکت پیستون کویر
یونس میرجلیلی، شرکت اقتصاد دانش بنیان
مسعود زارع خورمیزی، شرکت نرمافزار و برنامهریزی دپنا
شرکتهای حقوقی:
جلال مجری، مجتمع صنایع لاستیک یزد
حمیدرضا شیشهبری، شرکت سیم و کابل ستاره یزد
حمیدرضا پاکزمان، شرکت فولاد آلیاژی
دستگاههای فرهنگی:
حجتالاسلام مظفر سالاری، سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی
احسان کریمی میبدی، سازمان صداوسیما
سیداحمد میرخلیلی، حوزه علمیه استان
برگزیدگان آموزش و پرورش:
سمیه سلطانی
اکرم امیربیگی
دانش آموزان برتر پژوهشگر:
محمدحسن شاهدیان
علی عاشقی حسین آباد
دانش آموز پژوهشگر نمونه:
علیرضا شبانی
دانش آموزان برگزیده:
علی خبیری
راحله پارسایی
فاطمه زارع بنادکی
برگزیدگان چهاردهمین دوره جشنواره ایده های برتر:
احسان زرین آبادی با ایده پارچه محافظ جاسوسی صدا و ضد الکترومغناطیس
علیرضا بهلولی زنجانی با ایده ملات سبز پلیمری
فرید ملک احمدی با ایده طراحی و ساخت شبکه لانه زنبوری
غرفه های برتر :
دستگاههای اجرایی؛
غرفه پارک علم و فناوری یزد
غرفه اداره کل محیط زیست استان
دانشگاههای استان؛
غرفه دانشگاه اردکان
غرفه دانشگاه علم و هنر
شرکتهای خصوصی؛
غرفه شرکت یزد پولیکا
غرفه صنایع یزد تایر
پنل برتر:
پنل بحران آب چالشی ملی، جهانی و استانی، مدیر پنل : دکتر علی اصغر سمسار یزدی