نخستین رییس دانشگاه یزد، دکتر جلیل شاهی در مراسم سی امین سالگرد تاسیس این دانشگاه که روز پنجشنبه 2 اسفندماه در این دانشگاه برگزار شد توسعه چشمگیر دانشگاه یزد را پیامد فرهنگ توسعه محور مردم یزد دانست.
بنیانگذار و نخستین رییس دانشگاه یزد در ابتدای سخنان خود با اشاره به جایگاه برجسته دانشگاه یزد در نظام آموزش عالی کشور گفت: دستاوردهای دانشگاه یزد نتیجه حادثه و اتفاق نبوده است. این مسئله ریشه در فرهنگ خاص مردم یزد با ویژگی هایی چون قناعت، سخت کوشی، خداباوری و ... دارد.
دکتر شاهی تصریح کرد: این مسئله که دانش آموزان یزدی برای سالیان متمادی در آزمون سراسری ورود به مراکز آموزش عالی گوی سبقت را از استان های دیگر ربوده اند نتیجه و پیامد همین فرهنگ توسعه محور است.
سی سال خاطره، سی سال توسعه و پیشرفتدکتر شاهی در ادامه سخنان خود با بیان روند شکل گیری و توسعه دانشگاه یزد به بیان خاطرات خود از روزهای آغازین تاسیس این دانشگاه پرداخت و گفت: حضور در این مراسم و این رویداد برجسته برای من افتخاری بزرگ است زیرا در اینجا ضمن دیدار با دوستان و همکاران قدیمی و گرامی داشت یاد کسانی که اکنون در بین ما نیستند خاطرات گذشته را مرور می کنم.
وی ادامه داد: از مراحل درخواست، تصویب و تایید طرح جامع دانشگاه، کلنگ زنی و ایجاد دفتر کوچکی در استانداری با یک کارمند تا به امروز که این دانشگاه با عظمت را می بینیم به خود می بالم و از همه عزیزانی که در طول این سالها تلاش کردند که این مسیر فرآیند خوبی را طی کند سپاس گزارم.
شهر جهانی یزد و چالش های پیش رودکتر شاهی نمونه ای دیگر از تجلی فرهنگ خاص مردم یزد را در ثبت جهانی این شهر دانست و گفت: فرهنگ خاص مردم یزد که در معماری و شهرسازی بافت قدیم به خوبی رویت می شود که تحسین جهانیان را برانگیخته است به گونه ای که این شهر در زمره یکی از معدود شهرهای جهانی شناخته شده توسط یونسکو قرار گرفته است.
وی افزود: اما این شهر جهانی با چالش های متعددی مواجهه است که مهمترین و کانونی ترین مسئله این بحرانها، کم آبی است. علاوه بر این، شهر یزد که در گذشته مهاجر فرست بوده است اکنون به شهری مهاجر پذیر تبدیل شده و این مسئله موجب بروز مسائل متعددی برای این شهر جهانی شده است.
وی اظهار داشت: برای حل معضل آب تا کنون دو راه حل ارائه شده است که راه حل نخست بر تغییر سیاست ها و بازنگری در برنامه ریزیها و طرح ها تأکید دارد و مواردی از قبیل تقویت گردشگری، جایگزین صنایع کم آب خواه و ... را شامل می شود و راه دوم نیز بر انتقال آب استوار است که به نظر می رسد راه حل اول گزینه مناسب تری برای حل این مشکل باشد.
تمرکز زدایی و توسعه همه جانبه؛ اهمیت و نقش یزددکتر شاهی همچنین تمرکز زدایی را یکی از عوامل مهم در توسعه دانست و موقعیت جغرافیایی تهران به همراه واقع شدن این شهر روی گسل های بزرگ را یکی از تهدیدات بالقوه برای این شهر دانست و اظهار داشت: برای کاستن از تراکم جمعیت و سازمان ها در شهر تهران تمرکز زدایی می تواند یک فرآیند مناسب باشد زیرا شهرستان ها می توانند به خوبی از عهده این مسئله برآیند.
وی همچنین موقعیت جغرافیایی یزد را در کنار سایر ابعاد مثبت این استان، دلیلی بر شایستگی یزد برای پذیرش مسئولیت های بیشتر دانست.