دسترسی سریع
   بازدید : 428
تاریخ انتشار : 21 مرداد1399
در محیط مجازی برگزار شد:
بررسی شبهات و سؤالات جامعه، درباره استفاده از محصولات تراریخت
بررسی شبهات و سؤالات جامعه، درباره استفاده از محصولات تراریخت
دکتر سیدابراهیم سیفتی، عضو هیأت علمی و استاد مشاور انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد اعلام کرد: نشست مجازی مشترک انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد با همکاری شاخه دانشجویی انجمن ایمنی-زیستی کشور به منظور شفاف سازی ذهنیت های موجود در جامعه، بویژه دانشگاهیان، در باره مواد تراریخته وارگانیک، باحضوراستادان و مدیران برجسته کشور، دکتربهزاد قره‌یاضی و دکترسمیرا کَهَک برگزار شد.

این وبینار روز دوشنبه 20 مردادماه در محیط ادوبی کانکت دانشگاه یزد و باحضور دانشجویان و اعضای هیأت علمی دانشگاه‌های کشور برگزار شد.
دکتر بهزاد قره‌یاضی، فوق دکترای ژنتیک گیاهی مرجع ملی ایمنی‌زیستی و بنیانگذار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و عضو شورای عالی علوم تحقیقات و فناوری به بررسی شبهات و ابهامات وارده بر محصولات تراریخته پرداخت.
وی در بخش اول صحبت‌های خود به تشریح و تعریف دقیق محصولات ارگانیک در ایران و جهان پرداخت و استفاده سوداگرانه از نام ارگانیک بر روی برخی محصولات تولیدی در کشور، که اصلا  ارگانیک نیستند را مورد نقد قرار داد. وی با ارائه ده ها مقاله علمی پژوهشی معتبر نمایه شده در ISI گفت: تحقیقات فراوان، آلودگی تا ده برابری محصولات ارگانیک به آفلاتوکسین و باقیمانده سموم را به اثبات رسانیده و حتی موجب مرگ ۵۳ نفر در آلمان، اسپانیا و آمریکا شده است. وی آفلاتوکسین را یکی از عوامل اصلی برخی سرطان‌های موجود در دنیا دانست.
دکتر قره‌یاضی در بخش بعدی سخنرانی خود ضمن معرفی برخی دستاوردهای علمی کشور در زمینه کشاورزی مولکولی بر روی گیاهانی همچون برنج، پنبه و سیب‌زمینی، با بیان اینکه تعداد 70 کشور دنیا از سال 1996 تاکنون محصولات تراریخته را رسما پذیرفته‌اند و 120 کشور دیگر هم مصرف‌کننده هستند، اضافه کرد امروزه نیاز کشور به برخی محصولات غذایی می‌تواند به کمک  محصولات تراریخته، تامین و برآورده شود. وی ضمن تاکید بر تولید ملی و جهش تولید مدنظر مقام معظم رهبری، از یک سازمان بی‌ارتباط برای جلوگیری از تولید داخلی پنبه تراریخته در عین استمرار واردات آن گلایه کرد.  وی افزود : پژوهشگران به دنبال تولید ملی محصولات تراریخته در زمینه مبارزه با آفات، بیماری‌ها، تنش‌های خشکی و شوری با رعایت قوانین و پروتوکل‌های مصوب آن هستند. رئیس انجمن ایمنیزیستی کشور ضمن قدردانی از انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد و شاخه دانشجویی انجمن ایمنی‌زیستی کشور،  ابراز امیدواری کرد تا جلسات بعدی در قالب مناظره و گفتگو با منتقدین این حوزه از علم کشاورزی همراه باشد.

دکتر سمیرا کهک، دبیر کارگروه تخصصی ایمنی‌زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ایران، عضو هیأت مدیره و متخصص ایمنی‌زیستی ایران در اتاق تهاتر ایمنی زیستی کشور، به بررسی قوانین و ضوابط برچسب‌گذاری محصولات تراریخته در ایران و جهان پرداخت و ضمن تعریف برچسب‌گذاری و حدِّ آستانه (Acceptance threshold) تراریختگی در موجودات زنده یا محصولات غذایی، اظهار داشت: موضوع برچسب‌گذاری محصولات حاصل از زیست فناوری نوین در سال 2011 در دسـتور کـار کمیته کدکس برچسب‌گذاری غذا قرار گرفت و مصوب شد که با توجه به اینکه سلامت این محصولات طی ارزیابی های ایمنی زیستی و صدور مجوز تایید می شود، هر کدام از کشورهای عضـو می‌توانند بر اساس تصمیمات داخلی خود برچسب‌گـذاری ایـن محصـولات را انجـام بدهنـد یـا ندهند. در این راستا کشور ایران نیز همسو با کشورهایی نظیر چین، ژاپن و اتحادیه اروپا، برچسب‌گذاری را براساس حد آستانه صفر درصد، اجباری نمود. وی در ادامه به بررسی قوانین ایمینی‌زیستی مصوب جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
در ادامه، مهندس علیرضا علی‌زاده، رئیس شاخه دانشجویی انجمن ایمنی‌زیستی کشور، ضمن تعریف محصولات GMO و جایگاه قانونی این محصولات، به بررسی لزوم بومی‌سازی و کشت محصولات تراریخته در کشور پرداخت. این فعال دانشجویی همچنین ادامه داد: کشت محصولات تراریخته در جهان باعث حفظ تنوع زیستی و محیط زیست از طریق صرفه‌جویی در کشت 91 میلیون هکتار زمین شده است.
رئیس انجمن ایمنی‌زیستی کشور با قدردانی از انجمن علمی بیوتکنولوژی دانشگاه یزد و شاخه دانشجویی انجمن ایمنی‌زیستی کشور،  ابراز امیدواری کرد تا جلسات بعدی در قالب مناظره و گفتگو با منتقدان این حوزه از علم کشاورزی همراه باشد.


علاقه‌مندان برای استفاده از مشروح مباحثات  مطرح شده در وبینار به لینک زیر مراجعه نمایند: 

لینک مشروح مباحثات