میرسامان پیشوایی رییس سازمان ملی بهرهوری ایران در دوازدهمین کنفرانس ملی بهرهوری در استان یزد که در محل آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه یزد برگزار شد، با بیان اینکه کنفرانس ملی بهرهوری برای اشتراک دغدغهها و خلق راهکارهایی برای چالشهای حوزه بهرهوری برگزار شده است، گفت: جز با مشارکت مردم و نخبگان زیست بوم بهرهوری به نتیجه نمیرسد.
پیشوایی گفت: موضوع پیشرفت و رشد اقتصادی در مقطع فعلی فوری ترین و راهبردی ترین موضوعی است که موجب بهبود رفاه مردم خواهد شد و از دو مسیر سرمایهگذاری و رشد مبتنی بر بهرهوری با تدبیر و نوآوری به آن خواهیم رسید.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران افزود: دهه ۹۰ ، یک دهه تلخ در رشد اقتصادی کشور بود و این در حالی است که رشد اقتصادی نیم در صد در برابر ۸ درصد را تجربه کردیم و رشد بهرهوری منهای ۹ دهم درصد بود.
وی گفت: در ۲ سال اخیر رشد اقتصادی ۴ درصدی را شاهد بودیم که نشانه خوبی است ولی به معنای توفیق نیست چون باید در مقطع ۵ ساله شاخصها مثبت شود.
پیشوایی در خصوص وضعیت اقتصادی عنوان کرد: در اقتصاد بدون نفت که از ۱۴ سال اخیر با بهبود همراه بودهاست، در مقایسه با رقبای منطقهای، قارهای و جهانی متوجه می شویم که نیاز به برنامه و تحول داریم.
وی با بیان اینکه اتصال بهرهوری به نظام جبران خدمات مورد دیگری است که باید توجه شود، افزود: کارکرد ضعیف زیستبوم بهرهوری کشور را در جاریسازی سیاستها میبینیم.
پیشوایی با اشاره به اینکه همبستگی نظام پرداخت ها به بهره وری کمتر از ۲ دهم است، تنظیمگری اجتماعی به ویژه در دانشگاه ها را مورد تاکید قرار دادو گفت: دانشگاه معین کمیته بهره وری قرار گرفت و در استان یزد، دانشگاه یزد معین کمیته بهرهوری استان است با این هدف که پایان نامه ها به نیازهای مردم، شهر و استان متصل شوند.
وی در ادامه دارایی های ناملموس یعنی نیروی انسانی، دانش و سرمایه اجتماعی اشاره کرد و گفت: دارایی های ناملموس در دنیا دارای نقش پررنگ هستند.
تعطیلیها مغایر با بهرهوری است
دکتر میثم لطیفی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در ابتدای سال جاری، مطلع سخنرانی خود را با بهرهوری شروع کردند و تاکید کردند در همه ارکان ادارات و ارگانهای دولتی باید اجرایی بشود.
وی افزود: پرونده کشور در بهرهوری قابل دفاع نیست و نیازمند تصمیمات سرنوشتساز در ارتقای بهرهوری برای کشور هستیم، هر چند خطرپذیری لازمه این کار است.
لطیفی اظهار داشت: رییس جمهور در ابتدای سال، ۱۱ محور به دستگاههای اجرایی ابلاغ کردند که بهرهوری یکی از آن مسائل بود که مطالبه شد و در یک سال گذشته بیشتر از تمام مسئولین، رییس جمهور این موضوع را مطالبه و تاکید میکنند.
رییس سازمان اداری و استخدامی کشور گفت: بهرهوری در دانشگاه و آموزش عالی مورد تاکید رئیس جمهور است به طوری که سوال مهر که معمولا از دانش آموزان پرسیده می شود، از معلمان هم پرسیدند که چگونه بهرهوری را در مدارس افزایش دهیم.
وی بهرهوری را راهحل اساسی مشکلات کشور دانست و بیان کرد: استان یزد در بهرهوری جایگاه خوبی دارد و از دیرباز هم زندگی یزدیها این را نشان می دهد، چون به وضع موجود بسنده نکردند و در قدیم قنات حفر کردند و امروز هم آب را از دورترین نقطه کشور به یزد کویری آوردند.
لطیفی اظهار امیدواری کرد: با پیگیریهایی که استاندار یزد و همکارانشان دارند، استان یزد در این امر الگو شود و آن را مستندسازی کنیم و در اختیار سایر استانها قرار دهیم.
وی درخواست کرد تمام طرحها و پروژههایی که از این بعد تهیه و اجرایی میشود، پیوست بهرهوری باید داشته باشد و افزود: احتمالا قبلا هم چنین پیوستی وجود داشته ولی با آنچه انتظار میرود فاصله دارد و طرحی نو که ناظر به آینده است، باید در پیوست بهرهوری داشته باشیم.
لطیفی با انتقاد از تعطیلیهای اخیر گفت: به ویژه در حوزه آموزش و پرورش و هم سایر حوزهها تعطیلیها مغایر با بهرهوری است.
وی با تأکید بر اینکه سند بررسی بهرهوری تصمیمات گذشته باید تدوین شود تا تجربههای تلخ تکرار نشوند، افزود: باید ببینیم چرا برخی کارخانههای آببر در مناطق خشک ایجاد شده و چرا برخی شهرکهای صنعتی در مسیر باد به سمت شهر است و چرا باید تعداد فرودگاههای ما بیش از نیاز باشد که حتی بیش از یک پرواز در روز ندارند.
استان یزد باید الگوی بهرهوری کشور شود
استاندار یزد در دوازدهمین کنفرانس ملی بهرهوری که در دانشگاه یزد برگزار شد، با اشاره به بزرگان استان یزد در عرصه علم و هنر، گفت: یزد نمادی از یک استان بهرهور و خلاق است و گواه این حرف تلاش قابل تحسین مردم استان از دیرباز برای استفاده بهینه از حداقل امکانات برای رسیدن به بهترین نتیجه است.
وی افزود: امروز به پیشنهاد کارگروه بهرهوری، موضوع ارتقای بهرهوری استان با عنوان سند یزد بهرهور زیر مجموعه سند تحولی یزد نوین در دستور کار قرار گرفت.
فاطمی با بیان اینکه استان یزد باید پایتخت بهرهوری ایران شناخته شود، اظهارداشت: بخشی از اعتبارات پژوهشی در ۱۴۰۱ به توسعه بهرهوری برای توسعه بلوغ سازمانها و ارزیابی اختصاص یافت و در پنج سازمان دولتی و پنج سازمان خصوصی اجرا خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه سهم ۴۰ درصدی استان در بهرهوری دیده شده تا الگو برای سایر استانها باشد، تصریح کرد: یکی از برنامههایی که مسئلهمحور به ارتقای بهرهوری پرداخته، هوشمندسازی است، که از سال ۱۳۹۴ در هوشمندسازی معدن چادرملو به کار گرفته شده و برای کنترل عیار بار دپوها، مصرف سوخت تمام ماشین آلات، پایش سرعت و رعایت ایمنی و کنترل و بار ورودی به کارخانه در مرحله اجرا است و اجرای آن با افزایش ۲۰ درصدی راندمان عملیات، کاهش ۲۰ درصدی در قسمت خردایش و ۱۲ درصدی مصرف سوخت و خرابی ماشین آلات همراه بودهاست.
استاندار یزد افزود: با پیاده سازی این سیستم هوشمند در معدن چادرملو و بهینه شدن مصرف سوخت در این معدن، زمینه صرفهجویی پنج میلیون لیتر گازوئیل فراهم شده است.
تغییر در سیاستها و رفتارها لازمه بهرهوری است
سید حمید کلانتری رییس انجمن بهرهوری کشور در دوازدهمین کنفرانس ملی بهرهوری در دانشگاه یزد، با تاکید بر آموزش و پرورش کودکان در جهت ارتقای بهرهوری و داشتن مدیران بهرهور در آینده، گفت: برای توسعه به دبستان و پیش دبستانیها باید توجه کنیم تا کودکان، پرسشگر، صبور، اهل گفتگو و دارای روحیه همکاری و نظم پذیر تربیت شوند و در این جهت نقش خانواده بسیار مهم خواهد بود.
وی تصمیمات سرنوشتساز و اجرای خوب آنها را هدف این کنفرانس دانست و گفت: طی مصاحبهای که با اساتید مختلف کشور داشتیم به این جمعبندی رسیدیم که برای تحول در بهرهوری ملی در راستای تصمیمات سرنوشتساز لازم است برخی نگاهها و رفتارها تغییر کند.
کلانتری بیان کرد: تا قبل از این، بهرهوری را در یک واحد اداری و رسیدگی به ذینفعان و تکریم ارباب رجوع یا کیفیت خدمات میدیدیم، لیکن امروز بهرهوری را باید در شاخص برنامهها، اقتصاد کلان و اداره امور در سطح ملی در نظر بگیریم و به رشد تولید ناخالص ملی، اقتصاد پایدار، نرخ تورم، سرمایهگذاری، کیفیت و میزان صادرات و واردات و پویایی دانشبنیانها و تامین حداقلهای لازم برای بهداشت و تحصیل و زندگی جستجو کنیم.
این مسئول در حوزه بهرهوری در تعریف جامعه بهرهور، عنوان کرد: جامعه بهره ور یک جامعه نگران نیست بلکه امیدوار است، نخبگان مهاجرت نمی کنند و کودک کار و مشاغل کاذب دیده نمی شود.
وی با تاکید بر پژوهش در رسیدن به بهرهوری، افزود: جامعه بهرهور، یک جامعه علمی و پژوهشی است و زیرساختها برای رشد همه استعدادها فراهم خواهند بود.
کلانتری بحران های محیط زیستی و توسعه ناپایدار را به عنوان موانع جامعه بهرهور دانست و گفت: در جامعه بهره ور با بحران محیط زیست و تخریب منابع طبیعی و فروش آنها با حداقل ارزش افزوده مواجه نیستیم.
سیستم پرداختها بر اساس کارایی کارکنان تنظیم گردد
مدیرعامل انجمن بهرهوری ایران در ادامه اظهار داشت: در یک سیستم بهرهور، بودجهریزی باید بر اساس مزیت های نسبی و آمایش سرزمین انجام شود و سیستم پرداختها بر اساس کارایی کارکنان تنظیم گردد که اگر چنین نباشد از بهرهوری غفلت شده و این در حالیست که در چند سال گذشته رشد میانگین بهرهوری در کشور صفر بوده است.
وی در ادامه با نتیجهگیری از تحقیقات انجام شده در حوزه بهرهوری، عنوان کرد: برای رسیدن به بهرهوری قابل قبول، لازم است از روزمرگی به نگاه بلندمدتنگری، از نگاه مصرف به تولید و از فردگرایی به جمع گرایی و در مدیریت از دستور به مشاوره و نظم پذیری و احترام به قانون و از روحیه کسلی به سخت کوشی و امیدواری روی بیاوریم.
کلانتری با بیان اینکه باید از ساختارهای ناهماهنگ به سازمان های تعاملی و خلاق تغییر کنیم، عنوان کرد: سیاستهای خوبی در کشور وجود دارد ولی در اجرا دچار ساختارهای متداخل هستیم که سازمان ملی بهرهوری باید اقدام عملی در اصلاح این موضوع داشته باشد.
وی در ادامه به روش های دست و پاگیر اداری به عنوان موانع دیگر در بهرهوری اشاره کرد و افزود: توسعه ظرفیتهای اجتماعی و نظم اجتماعی پایدار، ترک کردن مدیریت اقتدارگرا و تغییر به سمت مدیریت متواضع و سختکوش است چرا که تحول نیاز به تصمیمات مهم و سرنوشتساز دارد و امیدواریم این کنفرانس گامی در این جهت باشد.
مدیر عامل انجمن بهرهوری ایران گفت: در این همایشها نگاه عملگرا و کاربردی داریم و امیدواریم گفتگوهای این کنفرانس رهنمودهایی برای بهرهبرداری بخش خصوصی و ادارات دولتی، وزارتخانهها، خانههای صنعت و کارآفرینان داشته باشد.
برنامه یزد بهرهور جزو ارزشیابی ادارات استان یزد است
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری یزد در دوازدهمین کنفرانس ملی بهرهوری، بیان کرد: استان یزد در نظر دارد بهرهوری اقتصادی کشور به سهم خود را افزایش دهد و در این جهت برنامه یزد بهرهور را عملیاتی خواهد کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه یزد، محمدعلی شاه حسینی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری یزد، گفت: این کنفرانس بعد از سفر پر برکت رئیس جمهور به استان یزد، آغاز شده و امیدواریم نتایج پر برکتی را برای کشور داشته باشد.
وی با اشاره به آداب و رسوم و سنتهای مردم استان یزد از دیرباز و حفر قنوات، تلاش و سختکوشی مردم یزد را نماد بهرهوری دانست و تصریح کرد: در صنایع و کشاورزی یزد استفاده حداکثری از حداقل آب صورت گرفته به طوری که در کشت گلخانهای از قطبهای کشور هستیم همچنین در صنعت و معدن، نوآوری، کارآفرینی و دانشبنیان، امروز مردم یزد نمونه در کشور هستند.
شاه حسینی گفت: استان یزد قصد دارد در سهمی که برای اقتصاد از بهرهوری پیش بینی شده جایگاه برتر کشور را به دست بیاورد و در این جهت برنامه یزد بهرهور جزو ارزشیابی ادارات استان است.
معاون استاندار یزد با تاکید بر اینکه برای گذر از مشکلات اقتصادی حتما باید به بهرهوری توجه شود، تصریح کرد: سند یزد بهرهور زیرمجموعه سند یزد نوین به شکل عملیاتی در این جهت طراحی شده است.