
بخش استخراج معدن دانشکده معدن و متالورژی دانشگاه یزد با هدف ایجاد بستری مناسب جهت تحقیقات علمی در زمینههای مرتبط با معدنکاری در سال ۱۳۷۰ تاسیس و شروع به پذیرش دانشجو نموده است. با عنایت به نیاز روزافزون واحدهای معدنی کشور و خصوصاً استان یزد به تحقیقات علمی، ایجاد ارتباط گسترده با معادن منطقه و صنایع مرتبط با معدنکاری، همچون فرآوری مواد معدنی، نیز به اهداف بخش استخراج اضافه شد. با توسعه بخش استخراج و تاسیس گرایشهایی همچون مکانیک سنگ و ژئومکانیک نفت، یافت راه حل علمی برای مشکلات عمرانی در سازه های متکی بر سنگ همانند تونلها و سدها، و نیز مسائل مرتبط با پایداری چاههای نفت نیز مورد توجه قرار گرفت.
بخش استخراج معدن در مقطع کارشناسی پذیرای دانشجویان در گرایش مهندسی معدن است. این بخش در مقطع کارشناسی ارشد دارای ۴ گرایش شامل فرآوری مواد معدنی، مکانیک سنگ، استخراج و ژئومکانیک نفت است. با تجهیز آزمایشگاههای دانشکده و جذب کادر هیات علمی مجرب و متخصص و تربیت چندین دوره دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد، این بخش در ادامه موفق به اخذ دانشجو برای مقطع دکتری استخراج معدن، مکانیک سنگ و فراوری مواد معدنی شده است.

کارگاهها و آزمایشگاهها
بخش استخراج معدن دارای آزمایشگاههای آموزشی و پژوهشی متعددی بوده و جمعا تعداد ۶ آزمایشگاه تحت پوشش و نظارت این بخش فعالیت مینمایند که اسامی آزمایشگاههای مربوطه و تحت پوشش این بخش به شرح زیر است:
- آزمایشگاه مکانیک سنگ
- آزمایشگاه فلوتاسیون
- آزمایشگاه هیدرومتالورژی و بیوتکنولوژی
- آزمایشگاه کانه آرائی
- آزمایشگاه طراحی و مدلسازی
- کارگاه نقشهبرداری

زمینههای پژوهشی
فعالیتهای پژوهشی بخش استخراج در راستای بهینهسازی استخراج ذخایر معدنی، پایدارسازی فضاهای معدنی و عمرانی متکی بر توده سنگ، استحصال و فرآوری مواد معدنی و پایدارسازی چاههای نفت است. همچنین طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی متعددی توسط اعضای هیأت علمی این بخش انجام شده یا در دست انجام است.
زمینههای پژوهشی فعال در این بخش جهت اخذ اعتبارات پژوهشی و یا عقد قراردادهای همکاری تحقیقاتی به شرح زیر است:
- پایدارسازی دیواره معادن روباز
- مطالعات پایداری معادن زیرزمینی و مخاطرات و فرصتهای گاز زغال سنگ
- مطالعات فنی و اقتصادی در معدنکاری
- پایداری چاههای نفت و مشکل ایجاد ماسه در چاههای نفت و گاز
- طراحی و برنامهریزی تولید در معادن روباز و زیرزمینی
- تکنیکهای بهینهسازی معادن
- کاربرد زمین آمار در مدلسازی و ارزیابی ذخایر معدنی
- فرآوری مواد معدنی به روشهای فلوتاسیون، هیدرو متالورژی و روشهای میکروبی
- بازیابی عناصر مفید از ضایعات صنعتی و معدنی
- استفاده از تصاویر ماهوارهای برای سنجش نشست و جابجایی سطح زمین در معادن روباز و زیرزمینی