ریاضی محض یکی از شاخههای مهم علوم ریاضی است که به مطالعه مفاهیم ریاضی، مستقل از هر نوع کاربرد عملی آنها، میپردازد. هرچند این مفاهیم غالباً از برای رفع مشکلات علوم دیگر و به طبع آن از برای نیازهای دنیای واقعی سرچشمه گرفته است و نتایج به دست آمده در این زمینه ممکن است بعداً دارای کاربردهای عملی مفیدی باشد، اما ریاضیدانان محض در درجه اول، انگیزه چنین برنامههای کاربردی را ندارند.
هسته اولیه گروه ریاضی (محض و کاربردی) دانشگاه یزد، در سال ۱۳۵۶ و در قالب گروه ریاضی دانشسرای عالی یزد شکل گرفت. در سال ۱۳۷۰ و پس از ادغام دانشسرای عالی در دانشگاه یزد، دانشکده ریاضی با دو گرایش ریاضی محض و کاربردی تشکیل شد و به تدریج بر گرایشهای آن افزوده شد.
برنامه دوره کارشناسی ارشد و دکتری آن نیز بهترتیب در سالهای ۱۳۷۴ و ۱۳۸۳ تاسیس شد. در حال حاضر گروه ریاضی محض دارای نه عضو هیأت علمی تمام وقت است. به جرأت میتوان گفت که عمدهترین شاخص گروه ریاضی محض از نقطه نظر پژوهشی است که از موفقترین گروههای آموزشی دانشگاه یزد و حتی دانشگاههای کشور است، به گونهای که بیش از ۱۰۰۰ مقاله را در کارنامه پژوهشی خود و در مجلات معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسانده است. از این تعداد بیش از ۸۰۰ مقاله در مجلات معتبر ISI به چاپ رسیده است. تعداد زیادی از آنها نیز جزء مقالات داغ یا با تعداد ارجاع بسیار خوب هستند. مقطع کارشناسیارشد این رشته از سال ۱۳۷۴ فعالیت خود را در دو گرایش آنالیز و جبر شروع کرد. در سال ۱۳۸۶ نیز به پذیرش دانشجوی کارشناسیارشد در گرایش هندسه و توپولوژی پرداخت. مقطع دکتری این رشته نیز از سال ۱۳۸۳ آغاز شد و تاکنون در گرایشهای آنالیز، جبر و ترکیبیات و هندسه و توپولوژی به پذیرش دانشجو میپردازد.
هدف اصلی دورهی کارشناسی این رشته که از سال ۱۳۹۲ بهنام رشته ریاضیات و کاربردها به پذیرش دانشجو میپردازد، تربیت متخصصانی است که علاوه بر تسلط به اصول ریاضیات، توانایی استفاده از روشهای مختلف در تحلیل و بررسی مسائل و کاربردهای ریاضیات در ارگانها و سازمانها را نیز داشته باشند. به علاوه ضرورت توانایی انجام پژوهش به صورت خاص در موارد مذکور و دیگر گرایشهای ریاضی، تقویت و توسعه کمی و کیفی روزافزون دورههای تحصیلات تکمیلی و ضرورت توجه به راهاندازی شاخههای جدیدتر علوم ریاضی، اهمیت توجه به مقطع کارشناسی این رشته را دوچندان میکند.
دانشآموختگان دورههای کارشناسیارشد و دکتری گرایشهای مختلف ریاضی محض، علاوه بر امر تدریس و تحقیق و پژوهش در مراکز دانشگاهی و انجام کارهای اجرایی در مراکز دولتی و خصوصی، میتوانند به عنوان مشاورینی توانا در حوزهی صنعت، علوم پایه، اقتصاد و سایر علوم مرتبط نیز حضور داشته و در مراکز تحقیقاتی صنعتی نیز مشغول به کار شوند.