هر شهری برای دستیابی به توسعه، نیازمند ایجاد افقی است که بر مبنای آن افق، برنامههای شهری و فعالیتهای روزمره سمت و سوی مشخصی پیدا کنند. بر این مبنا و به جهت شکل گیری نوعی نیاز جمعی به طرح یک افق برای آینده یزد، در روز دوشنبه سوم خردادماه سال ۱۳۹۵ «کانون تفکر شهر هوشمند» به عنوان اولین کانون تفکر دانشگاه یزد تاسیس شد. این کانون تفکر بر مبنای افق آینده استان در زمینه تبدیل یزد به شهری هوشمند و با همکاری مشترک دانشگاه یزد، سازمان فاوای شهرداری یزد، شورای اسلامی شهر یزد، اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد و جمعی از متخصصان حوزه شهر هوشمند پایهگذاری شد.
در ترکیب اعضای کانون تفکر شهر هوشمند، تلاش شد تا مثلث دانشگاهیان، مدیران شهری و فعالین بخش خصوصی به شکلی تنظیم شود که مشارکت موثرترین تصمیم سازان و فعالین حوزه هوشمندسازی شهر یزد جلب شود. به همراه دبیر کانون، دکتر امیر جهانگرد رفسنجانی (عضو هیأت علمی گروه کامپیوتر دانشگاه یزد) ۲۱ نفر دیگر عضو کانون تفکر شهر هوشمند هستند که از این تعداد، ۵۰ درصد از اعضای هیأت علمی دانشگاههای استان، ۴۵ درصد از مدیران ارشد و کارشناسان دستگاههای اجرایی و ۵ درصد از بخش خصوصی/ تشکلهای مدنی هستند.
تدوین «بیانیه چشمانداز شهر هوشمند یزد» و رونمایی از آن در اسفندماه سال ۱۳۹۵ با حضور مسئولین ارشد استان، یکی از مهمترین اقدامات کانون در سال اول تاسیس آن بوده است. این بیانیه که به صورت نمادین به امضای مقامات عالی استان (استاندار، شهردار، نماینده شهر یزد در مجلس شورای اسلامی و برخی از مدیران ارشد سازمانهای دولتی) رسید، دارای محورهای مهمی از جمله ارائه پروژههای پیشران و تعیین شاخصهای ششگانه شهر هوشمند یزد (مردم هوشمند، اقتصاد هوشمند، محیط هوشمند، حاکمیت هوشمند، حمل و نقل هوشمند و زندگی هوشمند) است.
اثربخشی کانون تفکر شهر هوشمند بر روی ذهنیت برنامهریزان استان باعث شده تا در بسیاری از حوزههای شهری، موفقیت در ارتقای شاخصهای شهر هوشمند یزد به عنوان ضرورتی مهم مدنظر قرار بگیرد. از تاسیس کمیسیون شهر هوشمند در شورای اسلامی شهر یزد در دوره پنجم تا تعیین ردیف بودجه برای برخی شاخصهای شهر هوشمند در بودجه سال ۱۳۹۷ شهر یزد، میتوان نمودهای بسیاری را یافت که دستکم بخشی از آنها، حاصل فعالیتهای کانون تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد بوده است.