آب، کمیابترین منبع طبیعی در استان یزد است. در طی سالهای اخیر، دسترسی به این منبع کمیاب با دشواریهای بیشتری مواجه شده بهگونهای که حیات مردمان ساکن در یزد را به خطر انداخته است. با توجه به مهمترین چالش استان یعنی مساله کمآبی و نیاز به ایجاد فضایی برای همگرایی میان نهادهای مختلف، هشت ماه بعد از تاسیس اولین کانون تفکر در دانشگاه یزد، در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ دومین کانون با عنوان «کانون تفکر آب» تاسیس شد. در ابتدای فعالیت این کانون، مشخص بود که گام گذاشتن در مسیر تامل و همکاری جمعی پیرامون آب با چالشهای بسیاری مواجه است. مساله اقدام جمعی در حوزه آب، از آنجا بغرنجتر است که در این حوزه، نه تنها میان بخشهای دانشگاهی، سازمانهای اجرایی و تشکلهای خصوصی و مدنی تفاوت دیدگاه وجود دارد بلکه میان دستگاههای متعدد اجرایی نیز تعارضات چشمگیری وجود دارد.
علیرغم این چشمانداز بغرنج در تحقق همکاری جمعی، کانون تفکر آب یکی از موثرترین کانونهای تفکر دانشگاه یزد بوده است. ترکیب اعضای این کانون نیز با همان رویکرد و با هدف جلب مشارکت همه متولیان و ذینفعان حوزه آب استان شکل گرفت. به همراه دبیر کانون، دکتر علیاصغر سمسار یزدی (مدیر عامل شرکت مهندسین مشاور تمدن کاریزی) ۲۳ نفر دیگر عضو کانون تفکر آب هستند که از این تعداد، ۵۸ درصد از اعضای هیأت علمی دانشگاههای استان، ۳۷ درصد از مدیران ارشد و کارشناسان دستگاههای اجرایی و ۵ درصد از بخش خصوصی/ تشکلهای مدنی هستند.
در جلسات ابتدایی کانون، چشمانداز موضوعاتی ترسیم شد که کانون باید در طی جلسات آینده به آنها بپردازد. این موضوعات دوازده گانه عبارتند از: تغییرات آب وهوایی (اقلیم) و آثار آن بر منابع آب استان، وضعیت فعلی منابع آب استان یزد و بیلان آن، مدیریت مصرف آب در بخشهای کشاورزی، شرب، صنعت و خدمات، آب و آمایش سرزمین، مباحث مرتبط با آب و توسعه، انواع راهکارهای دسترسی به منابع آب جدید شامل انتقال آب، آبهای ژرف و آب مجازی، حفاظت کمی و کیفی منابع آب، بازچرخانی آب و آبهای غیرمتعارف، مباحث حقوقی آب، مباحث زیستمحیطی و تاثیر آن بر تامین کیفیت و کمیت آب، جنبههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آب، و ظرفیتسازی و تعلیم نیروهای ماهر و کارآمد در زمینه آب.
برگزاری منظم بیش از ۳۰ جلسه کاری و دهها جلسه کارگروههای تدوین بیانیه (تا تیرماه ۱۳۹۷) و تدوین و انتشار سه بیانیه («تغییر اقلیم»، «سیمای آب استان» و «مصرف آب در بخش کشاورزی») نمودهای بیرونی فعالیتهای کانون تفکر آب بوده است. برگزاری ۱۰ نشست مشترک (مجموعا بیش از ۳۰ ساعت) میان مدیران ارشد اداره کل آب منطقه ای و سازمان جهاد کشاورزی استان برای رسیدن به خطمشیهای مشترک و در نهایت، تدوین بیانیه مصرف آب در حوزه کشاورزی، باعث شد تا همگرایی موثری میان دو سازمانی برقرار شود که به دلیل تفاوت ماموریتهای سازمانی شان، دارای تفاوتهای جدی در رویکرد و عملکرد بودند. گام گذاشتن کانون تفکر آب در جهت این همافزایی، باعث شده تا افق روشنی برای همکاری میان بخشهای مختلف سیاستگذار استان با هدف مدیریت مساله آب شکل گیرد.