پیشرفت علم و تکنولوژی در هر جامعهای مستلزم فراگیری دانشهای جدید، توسعه و تکمیل آن و گسترش مرزهای دانش در زمینههای مختلف است. بیشک در راه تحقق این مهم تبادل دانش و تجربیات علمی بین جوامع امری ضروری و حیاتی است. لذا نقش مرکز همکاریهای علمی بینالمللی دانشگاه، به عنوان متولی ارتباطات علمی و بینالمللی، تلاش در جهت فراهم نمودن زمینههای مناسب برای روابط بینالمللی همه جانبه است. دفتر همکاریهای علمی و بینالمللی دانشگاه یزد ضمن انجام وظایف اداری روزمره به اموری که به تعاملات دانشگاه با نهادهای پژوهشی، آموزشی و اجرایی داخلی و خارجی مربوطند، نیز میپردازد. ضمنا طراح و پیگیر سیاستها و برنامههایی به منظور توسعه مناسبات با دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی داخلی و خارجی و بهرهبرداری مؤثر از این مناسبات نیز میباشد. شایان ذکر است این دفتر تحت نظر ریاست دانشگاه اداره میشود و در ارتباط با توسعه همکاریهای علمی، آموزشی و پژوهشی؛ تاکنون به صورت متولی موفق به انعقاد تفاهمنامهها و قراردادهای مختلفی با نهادهای علمی و اجرایی داخلی و خارجی شده است. بینالمللیسازی فعالیتها و برنامههای دانشگاه به عنوان یک هدف راهبردی و نهادینه ساختن همکاریهای بینالمللی به عنوان یک ضرورت برای دانشگاه از مهمترین اهداف مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی است.
مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی دانشگاه در یک نگاه عهدهدار امور مرتبط با ارتباطات علمی دانشگاه، اعضای هیأتعلمی و دانشجویان با داخل و خارج کشور، سفرهای اعضای هیأتعلمی و دانشجویان به خارج کشور جهت فرصت مطالعاتی، شرکت در همایشها، عقد تفاهمنامههای همکاری با نهادهای علمی داخل و خارج کشور، برگزاری همایش در دانشگاه، امور دانشجویان خارجی شاغل در دانشگاه و ... میباشد.
اهم عناوین شرح وظایف مدیریت همکاریهای علمی و بینالمللی به قرار زیر است:
- بررسیهای لازم جهت شناخت وضعیت دانشگاههای سایر کشورها به منظور تدوین برنامههای همکاری با آنها در راستای سیاست بینالمللیسازی دانشگاه.
- تدوین خط مشیها و برنامههای مربوط به روابط و همکاریهای بینالمللی و منطقهای دانشگاه با سایر دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی بینالمللی و شناساندن هرچه بیشتر دانشگاه در جوامع بینالمللی.
- بررسیها و مطالعات لازم جهت تدوین قراردادها، موافقتنامهها، پروتکلها و یادداشتهای تفاهم در چارچوب وظایف محوله با معرفی ظرفیتهای علمی و آموزشی دانشگاه یزد و پیگیری تا تحقق موارد توافقشده.
- موقعیتیابی و پایش وضعیت شاخصهای ارتقای دانشگاه در سیستمهای بینالمللی و پیگیری امور مربوط به آن.
- برقراری و تقویت ارتباط علمی و انجام امور مربوط به برنامههای مبادلات و همکاریهای علمی با مؤسسات علمی داخلی و خارجی و عضویت در مجامع علمی و بینالمللی، پیگیری در موارد مربوط به قراردادهای علمی فیمابین دانشگاه یزد و دیگر کشورها.
- ایجاد هماهنگی بین دانشگاه، دانشکدهها و سایر واحدهای تابعه در ارتباط با فعالیتهای برون مرزی.
- ارائه خدمات مورد نیاز برای سفر هیأتهای رسمی دانشگاه به خارج و همچنین هیأتها و مهمانان خارجی دانشگاه با همکاری دانشکدهها و گروههای آموزشی.
- برنامهریزی، هماهنگی و اقدام در مورد دیدارهای رسمی مسئولان دانشگاه، اعزام مأموران و کارکنان واجد شرایط به خارج از کشور و انجام کلیه مکاتبات مربوطه.
- مطالعه و بررسی زمینههای اهدای جوایز بینالمللی دانشگاه یزد (اعطای دکتری افتخاری) و ارائه پیشنهاد به واحدهای ذیربط.
- بررسی و پیگیری اهدای مدارک بینالمللی دانشگاه یزد (اعطای دکتری افتخاری) براساس پیشنهاد دانشکدهها و گروههای آموزشی بر طبق دستورالعمل و نظارت وزارت علوم.
- ترجمه نامهها، نشریات و مدارک ارجاعی مختلف به زبانهای فارسی و خارجی مورد نیاز دانشگاه و موسسات تحقیقاتی تابعه.
- تنظیم برنامههای همایشهای (سمینارها، کنگرهها، سمپوزیومها و کنفرانسها) علمی و تحقیقاتی بینالمللی با همکاری دانشکدهها و شورای پژوهشی دانشگاه و همچنین پیشنهاد اعتبارات مورد نیاز آن به مسئولین ذیربط.
- انجام امور مربوط به فرصتهای مطالعاتی و سفرهای علمی و نظارت بر امور تحصیلی آنها با همکاری معاونت پژوهشی و فناوری.
- همکاری جهت تسهیل شرکت اعضای هیأتعلمی و کارکنان و دانشجویان دانشگاه در دورهها، گردهماییها و همایشهای علمی خارج از کشور.
- توزیع و تخصیص بورسهایی که به اعضای هیأتعلمی و دانشآموختگان ممتاز تعلق میگیرد.
- اطلاعرسانی درخصوص دورههای آموزشی، جوایز پژوهشی، بورسهای ادامه تحصیل، همایشهای علمی و بینالمللی جهت استفاده اعضای هیأتعلمی و دانشجویان.
- فراهم آوردن شرایط جذب دانشجویان خارجی برای مقاطع مختلف تحصیلی با همکاری گروههای آموزشی.
- زمینهسازی لازم به منظور جلب همکاری شخصیتهای علمی، اساتید، دانشمندان و متخصصان برجسته خارجی و ایرانی مقیم خارج از کشور با همکاری دفتر همکاریهای علمی بینالمللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.
- تهیه و تنظیم و اجرای برنامه بازدید ایرانیان خارج از کشور و مدعوین خارجی از دانشگاه.
- تهیه تفاهمنامههای همکاریهای علمی با دانشگاههای خارج از کشور و عضویت در مجامع علمی و بینالمللی.
- رسیدگی به امور مربوط به استادان و محققان خارجی در دانشگاه.
- اتخاذ تمهیدات لازم در خصوص صدور گواهی و معرفی اساتید و دانشجویان به سفارتخانههای خارجی و انجام و پیگیری امور کنسولی عزیمت مأمورین دانشگاه به خارج از کشور.
- اجرای اقدامات لازم جهت اعزام تیمهای دانشجویی برای شرکت در المپیادهای جهانی (علمی ـ ورزشی).
- انجام سایر امور محوله از طرف رییس دانشگاه.
ساختار اداری مدیریت همکاریهای علمی بینالمللی
خانه راهبری همکاریهای علمی ایران-مجارستان
خانههای راهبری علمی میان کشورها، نهاد علمی منتخب هر کشور جهت تسهیل ارتباطات و همکاریهای علمی میان کشور ها بهحساب میآیند. در حال حاضر دانشگاه یزد با انتخاب و تصویب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان پل ارتباطی همکاریهای علمی دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاهها و مراکز فناوری با موسسات علمی - آموزشی و دانشگاههای کشور مجارستان است.
جزییات پیرامون اهداف، برنامهها و جدیدترین اخبار خانه راهبری همکاریهای علمی ایران مجارستان در سایت زیر یافت میشود:
https://yazd.ac.ir/iranhungary
پایگاه همکار مرکز تعاملات علمی بینالمللی
برنامه ارتباط به منظور خلق فرصتهای مناسب برای همکاری متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور طراحی شده است. فرصتهایی که طی آن دانش، تجربه و ایدههای فناورانه با تأکید بر مدل چرخش مغزها به کشور وارد شود و با خلق ارزشهای مادی و معنوی بتوانند فرصت بهرهمندی دوجانبهای را ایجاد کنند. این برنامه با ایجاد ارتباط مؤثر میان متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور با همتایان داخلی و مراکز علمی و فناوری منتخب توسط مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری ارائه شده و با استفاده از سازوکارهای عملیاتی همکاریهای متنوع و ویژهای را امکانپذیر کرده است.
بر اساس تفاهمنامه منعقد شده فیمابین دانشگاه یزد و مرکز تعاملات علم و فناوری، دانشگاه یزد پایگاه تخصصی همکار مرکز تعاملات علمی بینالمللی است. جهت اطلاع پیرامون اهداف، برنامهها و جدیدترین اخبار امکانات و تسهیلات مرکز تعاملات علمی بیناللملی و بهرهمندی از فرصتهای ایجاد شده در دانشگاه یزد به سایت زیر مراجعه فرمایید:
https://yazd.ac.ir/isco/cooperation
مرکز آموزش زبان فارسی - آزفا
زبان در جایگاه یکی از ابزارهای انتقال هویت جامعه، نقش بسیار مهمّی را در حیات علمی و فرهنگی آن ایفا میکند. یادگیری زبان دوم (زبانی غیر زبانِ مادری) از دیرباز برای مردم، به ویژه نسل جوان، پرجاذبه بوده است؛ گسترش روزافزونِ دورههای آموزشِ زبانهای مختلف با روشهای نوین و تأسیس آموزشگاههای یادگیری زبانهای خارجی در سطح دنیا، نشان از همین گرایش و علاقهمندی دارد. این امر، ضرورتِ توجّهِ بیش از پیش به موضوع گسترش فرهنگ و هویت ایرانی از طریق آموزش زبان فارسی را آشکار میکند. از اینرو بدیهی است که شاهد افزایش علاقه به یادگیری زبان فارسی توسط غیرفارسیزبانان باشیم، بهویژه که در راستای توسعۀ روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایران با جهان میتوان رشد مثبت میزان علاقهمندی به یادگیری زبان فارسی را از سوی دانشجویان، استادان و نخبگان علمی و فرهنگی غیر ایرانی انتظار داشت. دانشجویان بینالمللی غیرفارسی زبان اولین ترم تحصیلی خود را به آموزش زبان فارسی میگذرانند و از ترم دوم دروس آکادمیک رشته خود را آغاز میکنند.
مرکز آموزش زبان فارسی (آزفا) دانشگاه یزد به منظور برگزاری دورههای کوتاهمدت آموزش زبان فارسی برای علاقمندان از جمله دانشجویان و اساتید محترم دانشگاههای دنیا تاسیس شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره برنامههای آموزشی و ترویجی زبان فارسی به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
https://yazd.ac.ir/azfa
عضویت در انجمنهای دانشگاهی بینالمللی
دانشگاه یزد به منظور بهرهمندی از فرصتهای موجود بینالمللی در شبکه علمی دنیا، بر اساس اهداف تعیینشده در حال حاضر به عضویت در انجمنهای بینالمللی دانشگاههایی متعددی در آمده است.
International Association of Universities
|
Developing-8/ D-8 Organization for Economic Cooperation
|
Eurasian Universities Union
|